Om

Om Scensångarna

 

 

Vi i Scensångarna började vår bana som operaensemble 2006. Sedan starten har vi framfört Don Giovanni, Figaros Bröllop och La Bohème i Stockholm. Vi har arbetat med regissörerna Eva-Maria Witje Voss Melbye, Peter Bark och Martin Wallin. Under de år som vi har varit verksamma har vi spelat Don Giovanni, Figaros Bröllop och La Bohème i Stockholm och på turné till bl a Steninge Slott. Vår nästa satsning är Maskeradbalen i regi av Peter Bark.

 

För varje produktion bjuder vi in sångare som vi tycker om att jobba med och som är duktiga sångare och artister. Under Don Giovanni gästspelade Erik Lee, Mathias Karlsson och Mattias Elverljung med Scensångarna. I Figaros Bröllop 2008 var våra gästande solister Saga Ehrling Nordwall, Magdalena Hedman, Erik Johansson och Thomas Sepp. Våren 2009 var vi glada att presentera Fredrik af Klint, Matilda Lidström och Erik Lee i produktionen. I Puccinis La Bohème kompletterade vi rollistan med John Haque, Johan Tenstam, Lars Bergwik, Thomas Lundqvist, Jaakko Kerola och Tomas Öhman. År 2012 var Christian Håkansson och Mats Cronhamn nya, och Mathias Karlsson återvändande gästsångare. Christian Håkansson medverkade även i La Bohhème som Scensångarna spelade i Stockholm och på Steninge slott 2014.

 

Scensångarnas målsättning har från starten varit att utvecklas konstnärligt på de villkor som en fri operagrupp har. Vi har därför valt att spela på teatrar där vi kommer tätt inpå publiken. Våra två första produktioner regisserades av Eva-Maria Witje Voss Melbye, som gjorde aktuella (nutida) tolkningar av Mozarts klassiska verk. Don Giovanni förlades till Stureplan och Figaros bröllop till en grisfarm med gästarbetare utan uppehållstillstånd! Det var oerhört spännande att arbeta med en kreativ operaregissör som började arbeta med oss när hon fortfarande gick utbildning på Operahögskolan.

 

Till vårt tredje verk, Puccinis La Bohème, anlitade vi en erfaren teaterregissör, Peter Bark, som för första gången satte tänderna i en opera. Peter förde oss nära texten, och ramade in föreställningen med den bok som operan La Bohème baseras på. Ensemblen berikades även med gästande skådespelare och dansare

 

2012 års produktion var Mozarts Don Giovanni i regi av Martin Wallin, som har bakgrund både som regissör och operasångare. Med Martin har vi arbetat ännu mer med att utforska scenspråket för opera.

 

Vi har haft stor glädje av att redan från starten 2006 få arbeta med pianisten Jacob Moscovicz. Jacob har med sin erfarenhet hjälpt oss att fördjupa oss i kammaropera och utvecklas musikaliskt. Han stöttar oss med sitt engagemang för operakonsten.

 

2014 satsar Scensångarna på en nyinstudering av Maskeradbalen i regi av Peter Bark. Den här gången tar vi ett ytterligare steg och kommer att samarbeta med skådespelare, dansare och en operaensemble för kördelarna i verket. Vi har även engagerad pianisten Nigar Dadascheva som musikalisk ledare. Föreställningarna kommer att ha premiär våren 2015.

 

Scensångarna grundades av sångare, alla med erfarenhet av sceniska produktioner och kompetens att driva produktioner med egna krafter. Vi bestämde oss också på ett tidigt stadium att fokusera både på att lära oss nytt och att ha roligt samtidigt. Spelglädjen betyder väldigt mycket i en ensemble där allt hänger på oss själva. Under de här åren har Scensångarna utvecklats till en etablerad fri operagrupp i Stockholm.

 

Det är oerhört värdefullt för oss att till scenografi och kostym få hjälp av sponsorer och samarbetspartners för att låna material, scenografi, kostym och rekvisita. Stort tack till er!

 

Kära publik. Det är mötet med er och era reaktioner som får oss att jobba vidare och vilja utvecklas. Vi ser fram emot att möta er på föreställningarna av Maskeradbalen!

 

Styrelse

 

Ordförande Ilona Autio

Kassör: Barbro Ögren

Sekreterare: Erik Johansson

Ledamot: Alexander Nordwall

Ledamot: Anna Sellberg

Hedersledamot: Jacob Moscovicz

 

Nam ut nibh sit amet velit bibendum eleifend. Curabitur porttitor porta vehial congue. Nunc aliquam tincidunt lorem vel gravida. Morbi adipiscing mauris quisi leo tempus ultricesa. Etiam egestas, tellus ut interdum sagittis, erat ipsum hendrerit sem, sitara ameta lacinia anite quam et enim. Cras luctus facilisis est eget iaculis. Vivamus tincidunt pulvinar lectus sit amet facilisis.

 

 

 

 

Artikel i Dagens Nyheter om Scensångarnas 2:a produktion Figaros Bröllop.