Medverkande

Medverkande i Maskeradbalen:

 

Regissör: Peter Bark

Peter Har regisserat över 100 teateruppsättningar (bl.a. 3 Shakespeare på Steninge slott), teaterpedagog i 30 år, skrivit 40 pjäser. För mer information se: www.peterbark.com

 

Nyinstudering Hösten 2015: Lotta Lindqvist

 

Musikalisk ledning/Piano: Nigar Dadascheva

Nigar har gått Vadstena Folkhögskolas musiklinje inriktning piano, har kandidatutbildning i piano från Kungliga Musikhögskolan och Masterutbildning från Kungliga Musikhögskolan med inriktning Vocal Coach. Nigar var år 2012 års Jenny Lind ackompanjatörsstipendiat och med anledning av det turnerat i USA och Sverige. Nigar är verksam som pianist, kammarmusiker och operarepetitör. Hon har jobbat med bl a Figaros bröllop med ensemble Opera Tätinpå och 2014 medverkat i Vadstena Akademiens sommarproduktion Silverskeppet.

 

Gustav III: Anders Håkansson

Anders började studera sång i Helsingborg år 2000 och flyttade till Stockholm 2002, där han studerade på Stockholms Operastudio. Han tog examen från Operahögskolan 2010 och har sedan frilansat som operasångare. Roller som Anders har gjort är bl a Cassio i Otello av Verdi och Tamburmajoren av Wozzeck på Norrlandsoperan, Pinkerton i Madame Butterfly på Folkoperan, Arturo i Lucia di Lammemoor på Opera på Skäret samt Luigi ur il Tabarro och Gonzalve ur L´heure Espagnole hos Operapelago. Anders ger regelbundet konserter i Sverige och utomlands med repertoar av kompositörer såsom Wagner, Bethoven och Britten. År 2009 fick Anders The Bayreuth Schollarship av svenska Wagner sällskapet, och han har även placerat sig på tredje plats i Gerda Lissner internationella tävling för sångare i New York år 2013 och 2014.

 

Amelia: Ilona Autio

Ilona Autio medverkar aktivt i flera fria operagrupper både som sångerska, scenograf och kostymör. Senast har hon gjort rollen som Cio Cio-san i Madama Butterlfy vid ConVoce och Dala Floda musikfestival. I Scensångarna har hon tidigare gjort rollerna Mimi i La Boheme, Donna Elvira och Donna Anna i Don Giovanni samt Grevinnan i Figaros Bröllop. Vid Södertäljeoperan har hon sjungit Häxan Nordan i musikalen Trollkarlen från Oz av Giovanni Impellizzeri, Martha och Panthalis i Boitos Mefistofeles, Afra i La Wally, Anna i Nabucco och Giovanna i Ernani. Vid Opera Vox har hon gestaltat Lauretta i Gianni Schicchi, Modern i Hoffmann och vid OperaAdLib titelrollen som Turandot. Vidare har Ilona medverkat som Dido i Dido& Aeneas i en scenisk uppsättning med Ericssonkören. Hennes kommande engagemang är Agnese i Beatrice di Tenda och Tchaikovsky-Jubileum vid ConVoce där hon även medverkat i program med Richard Strauss, Wagner och Sibelius.

 

Greve Holberg: Alexander Nordwall

Alexander Nordwall är från början oboist utbildad vid Kungl. Musikhögskolan. Efter att ha frilansat i några år med arbete i flertalet av de stora orkestrarna i Sverige, utbildade han sig som sångare vid Operastudio 67 och har därefter även varit verksam som solist i bl.a. operagrupperna Scensångarna och Operavox samt som korist på Kungl. Operan. Bland roller Alexander har sjungit kan nämnas titelrollen i Don Giovanni, Greven i Figaros bröllop Tonio i Pajazzo, Tarquinius i The Rape of Lucretia mfl. Sedan några år arbetar Alexander även som repetitör och pianist åt sångare och fria operagrupper, tex Operavega som framförde La Bohéme på Teater Pero 2014.

 

Otto: Barbro Ögren

Barbro har studerat solosång på Uppsala universitet, solosång på Gotland Music Academy, Barockinterpretation Piteå Musikhögskola, sång och interpretation på Accademia del Opera Rimini och Solosång på University of Oregon. I operaensemblen Scensångarna har Barbro gjort rollerna Zerlina i Don Giovanni 2007 och 2012, Cherubino i Figaros Bröllop 2008/2009 och Musetta i La Bohème 2010/2011. Barbro har sjungit solokonserter med musik av Laci Boldemann på Englanejd i Stockholm tillsammans med pianisten Jacob Moskovicz och musik av Wilhelm Petersson Berger i Ullånger Kyrka tillsammans med pianisten Britta Lovén. Hon har även utvecklat och framfört konsertprogrammet Mobergs Kristina. Under 2013-2015 sjöng Barbro rollen som Susanna i Opera Tättinpås uppsättning Figaros Bröllop på Olympiateatern och på turné till Steninge Slott och Reginateatern i Uppsala. Barbro studerar för sångpedagog Iwa Sörenson.

 

Henrik Gustaf Ulfvenklou: Erik Johansson

Erik är utbildad vid Operastudio 67:s deltidsutbildning och har studerat sång för Thomas Gorne. Han har tidigare sjungit Spalanzani i Hoffmans äventyr, Masetto i Don Giovanni och Schaunard i La Bohème med OperaVox, Leporello i Don Giovanni, Antonio i Figaros Bröllop och Benoit/Alcindoro i La Boheme med Scensångarna, Sciarrone i Tosca med Svenska Operan, Monostatos i Trollflöjten med Finnskogsoperan, Balthazar i Amahl och nattgästerna med Scenkartellen samt Trädgårsmästaren i Opera Tättinpås produktion Figaros Bröllop. Har även varit korist i Pajazzo, Resan till Reims, Lohengrin, Trollflöjten, Carmen, La Rondine, Orfeus och Eurydike samt Tosca. Tidigare har han stått på scen som dansare och skådespelare.

 

Kapten Anckarström: Christian Håkansson

Christian har examen från Operastudio 67 och har tidigare medverkat i Don Giovanni och La bohème med Scensångarna. Han har även medverkat i Maskeradbalen, Maria Stuarda och La bohème med Opera Vega och i Goyescas, Komedi på en bro, L’Impressario, Trubaduren, Verdi e il suo Don Carlo och Sjöjungfruns sång med Opera Pelago, samt i Figaros Bröllop med Opera Tättinpå.

 

Greve Horn: Jaakko Kerola

Jaakkos debut på operascenen ägde rum i Helsingfors som korist i Sibelius-akademins operaproduktion La Bohème av Puccini 1995 och året därpå i Mozarts Figaros bröllop. I somrarna 2000-2005 sjöng han i festivalkören i Nilsiä Finland i produktionerna De sista frestelserna av Joonas Kokkonen och i Trollflöjten av Mozart. I Sverige har Jaakko sjungit i OperaVox produktioner Pajazzo, Resan till Reims och La Rondine. Jaakko har gjort Greve Horns roll i även med Opera Vega, och senast Schaunards roll i Scensångarnas produktion av La Bohème. Han sjunger i dagsläget för Helene Lux Dryselius och Ritva Eerola.

 

Båtsman Mats m.fl: Magnus Clarholm

Magnus är en mångsysslande hobbysångare. De senaste 10 åren har tonvikten legat på opera. Den första stora uppsättningen var Figaros Bröllop med Valdemarsviksoperan, där Magnus sjöng titelrollen. Han har också haft småroller och sjungit körpartierna som kvartett i diverse uppsättningar såsom Lohengrin av Wagner och Askungen av Rossini, mm. Han har varit korist i SödertäljeOperan och medverkat i Mefistofele, Glada Änkan, Teaterbåten, Ernarni, Nabucco, La Wally och La Gioconda. Magnus har ingen sång- eller musikutbildning, men inspirationskällor har varit bl a Margareta Ridderstedt och Giovanni Impellizzeri.

 

Biskopen m.fl: Kalle Holmslet

Norrmannen Kalle började sjunga på 90-talet när en kompis drog med honom till sin kör i Mo i Rana. Denna kör var operakör när Riksoperan kom till stan, och då väcktes intresset för opera. Han hann med Carmen och Trollflöjten innan han flyttade till Stockholm . Här hittade han OperaVox och har sjungit i ensemblens kör i alla uppsättningar from 2003. Kalle har även varit korist i Södertäljeoperans Ödets Makt, Mefistofeles och La Wally, och i Valdemarsviksoperans Lohengrin, Carmen och Orfevs & Evrydike. Han har sjungit körkvartettpartier i flera operor och även haft småroller, roller utan namn men än så viktiga.

 

Ulla Von Höpken m.fl: Johanna König

Johanna har sjungit med Operavännernas kör Opera Viva i olika omgångar sedan millenieskiftet och därigenom medverkat i flera av deras konserter och uppsättningar, t ex Cavalleria Rusticana, Dido och Aeneas och uruppsättningen av Joakim Anderssons Johannespassionen. I Södertäljeoperans och Opera Vivas Glada Änkan var Johanna, förutom att sjunga, också med i grisetternas balett. 2012 var Johanna med i Opera Vox uppsättning av La Bohème som korist.

 

Augusta Löwenhielm m.fl: Leila Brask-Jensen

Utbildad på klassiska sånglinjer på Kulturama och studerar sång för Margareta Ridderstedt. Medverkat som korist i Södertäljeopernas uppsättningar 2004-2011 och 2013-2014, Opera Vox samtliga uppsättningar sedan 2006 samt Valdemarsviksoperans uppsättningar under åren 2007-2010. Vidare har Leila varit korist i sommaroperauppsättningen Trollflöjten med Finnskogsoperan 2013. Leila har deltagit i Dala-Floda Operafest under somrarna 2013-2014 där hon medverkat som korist i Traviata, Norma och Madame Butterfly. Sammanlagt har Leila medverkat i närmare 30 olika operor. Leila har sjungit soloroller såsom andra gossen i Trollflöjten, Gabriella i la Rondine, andra häxan i Dido och Aeneas samt mamman i Madame Butterfly. Hon är även anlitad som solosångerska i kyrkor.

 

Ulrica Arfvidsson: Alexandra Rahme

Sångerska utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och Stockholm Operastudio. Sjunger vid olika evenemang och musikprojekt. Medverkade senast i opera som Greta i Humperdincks Hans och Greta i regi av Viktoria Sjöholm sommaren 2014.

 

Den unge Gustav: Alexander Fredriksson

Alexander är en frilansande skådespelare utbildad vid Drama Center London och Skara Skolscen. Roller som Alexander har gjort är både inom film och teater, senaste sågs han på Astrid Lindgrens Värld där han spelade Jonatan Lejonhjärta, Abbe Nilsson och medverkade som ensemble i flera scenprogram. besök gärna hans hemsida: alexanderfredriksson.com

 

 

Den unga Amelia: Nanna von Essen

Nanna har teater sedan tolv års ålder på bland annat Calle Flygare, Sagateatern och gymnasiet Viktor Rydberg Jarlaplan. Alltid brunnit för skådespeleriet, musiken och att imitera karaktärer och var med i min första kortfilm, producerad av studenter vid STDH, vid 16 års ålder. Uppträdde som musikalartist på Maximteatern i januari 2015 i musikalen "Rainbow Warrior". Spelar nu unga Amelia i operan "Maskeradbalen" av Scensångarna.

 

Häxa: Lisa Segerlund

Lisa har spelat teater sedan 10-års åldern, spelade revyer och lustspel i Norrbotten.

Gick teatergymnasium i Luleå, flyttade sedan till Stockholm. Gått kurser i smink och mask, clown, dans, improvisation, m.m. Har spelat med diverse amatörgrupper i Stockholm.

 

Häxa: Cecilia Lundström

Cecilia tog studenten från Stockholms Estetiska Gymnasium 2013, där hon gick musiklinjen med cello som huvudinstrument. Hon har tidigare gått kulturinriktning på Ekillaskolan i Märsta. Cello har hon spelat i tio år. Hon har erfarenhet av att framträda som solist i sång och har medverkat vid flera sceniska produktioner i Ekillaskolans och Kulturskolans regi. Dessutom är hon intresserad av att skriva, och färdigställde under våren 2013 sin första bok (Evigheten, evigheten.hemsida24.se). Även om hon inte sjunger i scensångarna är hon intresserad av att sjunga, och står som vokalist i metallbandet Presaged. Utöver sång och cello så spelar Cecilia även piano och gitarr. Cecilias har tidigare varit med i Scensångarnas produktioner Don Giovanni och La Bohème.

Kostym/Scenografi: Ilona Autio

Ilona verkar som kostymör och scenograf i denna produktion. Hon har jort samma sak i Scensångarnas tidigare produktioner Do nGiovanni och La Bohème. Senast designade hon kostym till Härnösands Folkhögskolans uppsättning av Figaros Bröllop, och Con Voces Madama Butterfly. Hon har gjort kostym och scenografi till flera av Södertäljeoperan uppsättningar, bl.a. Mefistofeles, La Gioconda, La Wally, samt kostym till barnmusikalen Trollkarlen från Oz och Glada Änkan. Vid Nordisk Kammaropera har hon gjort kostym & scenografi till produktionerna Peter Pan, Trollflöjten, Aladdin och Junker Nils. Ytterligare kostymuppdrag att nämna är Hoffman, GianniShicci/Pajazzo och Resan till Reims vid OperaVox, samt Lohengrin vid Valdemarsviksoperan.

 

Kostym: Fredrik Ell

Fredrik Ell har gått på Musikhögskolan Ingesund och Scenisk sång på Musiklinjen Kapellsberg i Härnösand. Han har bland annat sjungit Frank i Läderlappen och Dr Coppelius i Hoffmanns Äventyr, båda produktionerna på musiklinjen i Härnösand. Har för närvarande tjänst som bas i Romeo och Julia-kören på Dramaten och frilansar även som konsert och kyrkosångare. Syr även teaterkläder. Har sytt till flera av Sceniska sånglinjens produktioner i Härnösand, senast gjorde han kläderna till Figaros Bröllop tillsammans med Ilona Autio.

 

Ljusdesign: Martin Hamberg

Martin Hamberg har examen i Teaterteknik från Sockholms Dramatiska Högskola. Tidigare erfarenheter av ljus, scenteknik och scenografi är t ex Kolhusteatern i Hälleforsnäs uppsättningar av Djungelboken, Alexander Mörk-Eidems version och Allt eller inget (The full Monty). På Vadstena Akademien arbetade han som ljustekniker vid uppsättningen Star Crossed Lovers på Vadstena Slott 2010. Samma år arbetade han som ljud- ljustekniker på Klara soppteater. För Kåma har han varit anställd som ljusdesigner för Ronja Rövardotter på Rival och Pippi Långstrum firar jul på Intiman. Han har även varit engagerad i fria operagruppen Opera Vegas uppsättning av Maria Stewart som ljusdesigner. Martin har tidigare varit ljusdesigner för Scensångarnas produktioner Don Giovanni och La Bohéme som spelades i Stockholm och på turné samt Opera Tätt inpås turné av Figaros Bröllop. Hans senaste uppdrag är som scentekniker inklusive riggning av ljus och konstruktion av scenografi för Rhenguldet på Dalhalla.

 

Maskör och Peruk: Cecilia Blomqvist

Utbildad makeupartist Intenational Makeup Center 1996. Utbildad Maskör Stockholms Folkhögskola 2003. Makansvarig på Phantasia Teater, Mask & Perukdesign på Göteborgsoperan, Maskansvarig på OperaVox och Opera Pelago. Cecilia är även Makeupartist och Counter Manager för Bobbi Brown.

 

Peruk: Karin Enåkander

Karin Enåkander från Motala har hjälpt produktionen med att göra kvinnoperuker. Karin är engagerad i två historiska sällskap: Gustav III Vänner och Sällskapet von Platen. Hon arbetar som perukmakare hobbyist med historiska peruker inriktning 1700-tal.

 

Producent: Barbro Ögren

Barbro är producent för Scensångarnas och har även varit producent för OperaVox. Hon har ansvarat för marknadsföring och presskontakter för grupperna Simply Opera i Malmö och Valdemarsviksoperan samt varit produktionsledare på Dalhalla. 2010 var Barbro producent för Dalhallas produktion Trollflöjten. From 2012 är hon även producent för Olympiateatern i Stockholm och ensemblen Opera Tättinpå

.

 

 

Maskeradbalen